Το Egimagazine είναι ένα ανεξάρτητο, ψυχαγωγικό περιοδικό/website για το Αίγιο και όχι μόνο !!! Είναι ανεξάρτητο από φορείς και οργανισμούς και απαρτίζεται μόνο από ανθρώπους με μεράκι και αγάπη γι' αυτό που κάνουν !Στοχεύοντας λοιπόν στην εναλλακτική πληροφόρηση, παρατηρούμε τις καλλιτεχνικές και κοινωνικές τάσεις, ψάχνουμε, επιλέγουμε και αναδεικνύουμε οτιδήποτε είναι φρέσκο, ανατρεπτικό, εξαιρετικό, παράξενο και ενδιαφέρον.Τα θέματα μας απαρτίζονται κυρίως από την πόλη μας, την Ελλάδα αλλά και τον κόσμο, τις εικαστικές τέχνες , το design, τη μουσική, το street culture και τα extreme σπορ.Θα μας βρεις σε ηλεκτρονική μορφή και σε ειδικές έντυπες εκδόσεις που παρουσιάζονται ανάμεσα στις εποχές του χρόνου. Στο Egimagazine φιλοξενούμε κατά καιρούς αναγνωρισμένους και μη ανθρώπους από όλη την Ελλάδα, όπως και αξιόλογες δημιουργικές ομάδες.Το Egimagazine στηρίζει "όλες" τις δραστηριότητες που γίνονται στη πόλη μας , αλλά και στην Ελλάδα.

Egimagazine Team

logo egi

Λίμνη – Ποταμός Λάδωνας

Home/Προορισμοί/Λίμνη – Ποταμός Λάδωνας
Λίμνη – Ποταμός Λάδωνας 2016-10-24T11:10:40+00:00

Project Description

Ποταμός Λάδωνας

Είναι ένα από τους ομορφότερους ποταμούς της Ελλάδας και ρέει στα όρια Αχαϊας – Αρκαδίας. Τα νερά του κατρακυλούν από τις πλαγιές του Χελμού, διασχίζουν τη δυτική Αρκαδία και έρχονται να ενωθούν με τις πηγές του Αλφειού, στα σύνορα με την Ηλεία. Ο Λάδωνας είναι ένας από τους αρχαιότερους ποταμούς της Πελοποννήσου. Οι αναφορές του στην αρχαία ελληνική μυθολογία είναι πολλές, γι’ αυτό και αναφέρεται ως μυθικός ποταμός.

Ο Παυσανίας κατά την περιήγησή του στην Αρκαδία εντυπωσιαζόμενος από την ομορφιά του φυσικού τοπίου του Λάδωνα και τις παραδόσεις του, έγραψε στα «Αρκαδικά- Αχαϊκά»: “Ο Λάδων έχει το ωραιότερο νερό από όλους τους ποταμούς της Ελλάδος. Φημίζεται άλλωστε μεταξύ των ανθρώπων, λόγω της Δάφνης και των σχετιζομένων με αυτήν παραδόσεων… Κατά την ομορφιά βεβαίως δεν είναι δεύτερος από κανέναν άλλο ποταμό βαρβαρικό ή Ελληνικό…”

Λίμνη Λάδωνα

Η μαγευτική τεχνητή Λίμνη του Λάδωνα, που δημιουργήθηκε από τεχνητό φράγμα, μέσα σε μια άγρια χαράδρα των βουνών, αποτελεί σήμερα έναν από τους πιο σημαντικούς φυσικούς βιοτόπους της Πελοποννήσου. Η Λίμνη, σε σχήμα φρυδιού, έχει μήκος 15 χιλιομέτρων (στη μέγιστη στάθμη λειτουργίας της) και μέγιστο πλάτος 1,5 χιλιόμετρα σε στάθμη 420m. Οι πράσινες πλαγιές και οι κορυφές των βουνών που καθρεπτίζονται σε αυτή δημιουργούν ένα σπάνιο τοπίο. Η αντίθεση του άγριου μέρους από τη μία, με τη γαλήνη του τοπίου της λίμνης από την άλλη, είναι μοναδική. Την πανέμορφη Τεχνητή Λίμνη του Λάδωνα στεφανώνουν τα εξής γορτυνιακά χωριά στα διοικητικά τους όρια: Πουρναριά, Μουριά, Ξηροκαρύταινα, Βάχλια, Τρόπαια, Περδικονέρι, Μπουλιάρι, Συριαμάκος, Φτεριά, Μυγδαλιά, Κερπινή, Θεόκτιστο.

Φράγμα Λάδωνα

Ένα από τα πιο επιβλητικά αξιοθέατα της Λίμνης, είναι το Φράγμα του ποταμού Λάδωνα. Το Φράγμα είναι κατασκευασμένο στην περιοχή Πήδημα, σε υψόμετρο 422,40m και έχει ύψος 56m, πλάτος στέψης 3,4m, μήκος 101,5m, ενώ συγκεντρώνει 49.000.000 κυβικά μέτρα νερού. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1954, στα πλαίσια ιταλικών πολεμικών αποζημιώσεων.

Δραστηριότητες

Ο ποταμός Λάδωνας και η ομώνυμη Λίμνη του προφέρουν ποικίλες δραστηριότητες και ανεπανάληπτες στιγμές στον επισκέπτη. Πεζοπορία, ψάρεμα, βαρκάδα αλλά και χαλαρωτικούς περίπατους γύρω από τη Λίμνη. Και βέβαια μόνο η μεγαλοπρέπεια του τοπίου και η φυσική ομορφιά είναι αρκετή για να προσφέρει την ηρεμία, που τόσο πολύ λείπει στις μέρες μας!

Ο Λάδωνας όμως όπως και οι παραπόταμοί του (Πάιος, Αροάνιος Τράγος) προσφέρονται και για εξορμήσεις εναλλακτικού τουρισμού. Το μέρος είναι ιδανικό για ποικίλες αθλητικές δραστηριότητες όπως canoe- kayak και rafting. Μια ιδανική τοποθεσία εκκίνησης για αυτές τις δραστηριότητες είναι η κοντινή Δάφνη Αχαϊας. Στις όχθες του ποταμού υπάρχουν οργανωμένες εγκαταστάσεις του γραφείου εναλλακτικού τουρισμού της Eco Action, που δραστηριοποιείται στην περιοχή σε συνεργασία με τον Ναυτικό Αθλητικό Όμιλο Δάφνης. Το γραφείο οργανώνει υπαίθριες δραστηριότητες στο Λάδωνα, όπως canoe- kayak, rafting, αλλά ακόμα και τοξοβολία, ποδηλασία (mountain bike) κ.α.

Eco Action

Καλώς ορίσατε σε ένα κόσμο γεμάτο ταξίδια, ψυχαγωγία και μοναδικές εμπειρίες. Θα σας προτείνουν τρόπους που θα κάνουν το ταξίδι σας αξέχαστη εμπειρία, θα σας αποκαλύψουν τόπους που θα σας γοητεύσουν, θα αφεθείτε στην μαγεία της φύσης, θα περιπλανηθείτε και θα ανακαλύψετε κρυμμένα μυστικά, πολιτισμούς, γεύσεις, συνήθειες ανθρώπων.

Για πληροφορίες: www.ecoaction.gr

© photography & Text : e-gortynia.gr | Dimitris Grispos

 


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη