Το Egimagazine είναι ένα ανεξάρτητο, ψυχαγωγικό περιοδικό/website για το Αίγιο και όχι μόνο !!! Είναι ανεξάρτητο από φορείς και οργανισμούς και απαρτίζεται μόνο από ανθρώπους με μεράκι και αγάπη γι' αυτό που κάνουν !Στοχεύοντας λοιπόν στην εναλλακτική πληροφόρηση, παρατηρούμε τις καλλιτεχνικές και κοινωνικές τάσεις, ψάχνουμε, επιλέγουμε και αναδεικνύουμε οτιδήποτε είναι φρέσκο, ανατρεπτικό, εξαιρετικό, παράξενο και ενδιαφέρον.Τα θέματα μας απαρτίζονται κυρίως από την πόλη μας, την Ελλάδα αλλά και τον κόσμο, τις εικαστικές τέχνες , το design, τη μουσική, το street culture και τα extreme σπορ.Θα μας βρεις σε ηλεκτρονική μορφή και σε ειδικές έντυπες εκδόσεις που παρουσιάζονται ανάμεσα στις εποχές του χρόνου. Στο Egimagazine φιλοξενούμε κατά καιρούς αναγνωρισμένους και μη ανθρώπους από όλη την Ελλάδα, όπως και αξιόλογες δημιουργικές ομάδες.Το Egimagazine στηρίζει "όλες" τις δραστηριότητες που γίνονται στη πόλη μας , αλλά και στην Ελλάδα.

Egimagazine Team

logo egi

Χελμός – Ύδατα της Στυγός

Home/Προορισμοί/Χελμός – Ύδατα της Στυγός
Χελμός – Ύδατα της Στυγός 2016-10-24T11:10:40+00:00

Project Description

Ο Χελμός, που στα σλάβικα σημαίνει “χιονισμένο βουνό”, είναι μια οροσειρά της βόρειας Πελοποννήσου που βρίσκεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της στο νομό Αχαΐας και λιγότερο στο νομό Κορινθίας, στα βόρεια της επαρχίας Καλαβρύτων. Στην αρχαιότητα λεγόταν Αροάνια Όρη εκ του Αροάνιου ποταμού που πηγάζει στο Πλανητέρο, μια θαυμάσια περιοχή στην πλαγιά του βουνού.

Πρόκειται για την τρίτη σε ύψος οροσειρά της Πελοποννήσου μετά από εκείνες του Ταϋγέτου και της Κυλλήνης ή Ζήριας. Το ύψος του Χελμού φτάνει τα 2.355 μ. στην Ψηλή Κορφή. Στις πλαγιές του σχηματίζονται οι ποταμοί Βουραϊκός, Αροάνιος και Λάδωνας, καθώς και δεκάδες χείμαρροι και πηγές. Στις βόρειες υπώρειες του βουνού βρίσκεται η λίμνη Τσιβλού (στα 800 μ.), ενώ κοντά στις ψηλές κορυφές σχηματίζεται από τα χιόνια που λιώνουν η εποχική αλπική λίμνη Μαυρόλιμνη (στα 2.050 μ.). Άλλες γνωστές κορυφές του Χελμού είναι η Νεραϊδόραχη (2.339 μ.), ο Προφήτης Ηλίας (2.282 μ.) , το Γαρδίκι (2.182 μ.) και το Αυγό (2.138 μ.). Το μεγαλύτερο τμήμα του Χελμού καλύπτεται από κεφαλληνιακή ελάτη, ενώ στους πρόποδες αναπτύσσονται και άλλα δέντρα, όπως πλατάνια, μαύρη πεύκη, καστανιές, βελανιδιές, ιτιές, λεύκες κ.α. Στον Χελμό έχουν καταγραφεί 14 τύποι οικοσυστημάτων, με σπάνια και ενδημικά φυτά. Είναι ένας βοτανικός παράδεισος με 1.500 είδη φυτών. Έξι από αυτά τα φυτά είναι ενδημικά και μοναδικά στον κόσμο. Πλούσια είναι και η πανίδα της περιοχής. Στον Χελμό κατοικούν αγριογούρουνα, αλεπούδες, κουνάβια, ενώ στον Βουραϊκό κατοικεί η βίδρα, αν και υπάρχει η εκτίμηση ότι το συγκεκριμένο είδος ενδέχεται να έχει εξαφανιστεί. Στις κορυφές του πετούν σπάνια πουλιά, όπως ο χρυσαετός και ο γύπας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Σεπτέμβριο του 2009 υπογράφηκε υπουργική απόφαση με την οποία 544 χιλ. στρέμματα περνούν σε καθεστώς ειδικής προστασίας. Το νεοσύστατο Εθνικό Πάρκο Χελμού-Βουραϊκού περιλαμβάνει τα Αροάνια Όρη, τα Ύδατα Στυγός, το Φαράγγι του Βουραϊκού και το Αισθητικό Δάσος Καλαβρύτων. Στο βουνό βρίσκεται και ένα οροπέδιο, του Ξηροκάμπου, στο οποίο λειτουργεί το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, το οποίο είναι από τα πιο δημοφιλή, καθώς είναι εύκολα προσβάσιμο οδικώς από την Αθήνα σε απόσταση μόλις 191 χλμ. ή από άλλες περιοχές της Πελοποννήσου. Η ανάβαση στις ψηλές κορυφές του βουνού γίνεται είτε από τα βόρεια (από το χιονοδρομικό κέντρο) είτε από τα ανατολικά (από την άγρια χαράδρα της Στύγας). Εναλλακτικά μπορεί να ανέβει κανείς από τη νότια κορυφογραμμή του Χελμού, γνωστή και ως Χτένια του Χελμού, πολύωρη και απαιτητική διαδρομή, η οποία απαιτεί γνώσεις και εξοπλισμό αναρρίχησης.

Τα Ύδατα Στυγός είναι οι πηγές του ποταμού Κράθη σε υψόμετρο 2.100 μ. Κατά τη μυθολογία, η Στύγα ήταν Ωκεανίδα που είχε το παλάτι της στα Τάρταρα και την φυλάνε μέρα-νύχτα δράκοι ακοίμητοι. Κόρη του Ωκεανού και της Τηθύος, συμμετείχε στην Τιτανομαχία παίρνοντας το μέρος του Δία. Στα νερά της Στυγός έλουσε η Νηρηίδα Θέτιδα το γιο της Αχιλλέα για να παραμείνει αθάνατος, αφήνοντάς τον με ένα τρωτό σημείο, την φτέρνα απ’ όπου τον κράταγε. Στα Ύδατα της Στυγός ορκίζονταν οι Ολύμπιοι Θεοί και ο όρκος τους σε αυτήν ήταν ιερός και απαραβίαστος. Ο επίορκος έπαυε να συμμετέχει στα συμβούλια των θεών και να απολαμβάνει το νέκταρ και την αμβροσία. Σε αυτήν ορκίστηκε ο Ήλιος να ικανοποιήσει κάθε αίτημα του γιου του Φαέθοντα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να του αρνηθεί το άρμα του, το οποίο ο άπειρος νέος οδήγησε αδέξια προκαλώντας το θάνατό του. Οι αρχαίοι πίστευαν ότι στο σημείο που πέφτουν τα νερά της Στύγας ήταν οι πύλες του Άδη, διότι στο σημείο αυτό υπάρχει άνοιγμα που οδηγεί σε σπηλιά. Ο Παυσανίας χαρακτήρισε τα νερά της Στύγας θανατηφόρα για τους ανθρώπους και τα ζώα. Η μοναδική θεότητα που μπορούσε να προσεγγίσει άφοβα τη Στύγα και να μεταφέρει μηνύματα του Δία ήταν η Ίριδα, η φτερωτή αγγελιοφόρος του.

Το χρώμα των νερών της μοιάζει να είναι μαύρο, καθώς αυτά γλείφουν το βράχο πριν πέσουν από ψηλά. Για το χρώμα αυτό λέγεται ότι κάποτε η θεά Δήμητρα, για να ξεφύγει από τον Ποσειδώνα που την κυνηγούσε, μεταμορφώθηκε σε φοράδα. Όταν όμως καθρεφτίστηκε στα νερά της Στυγός, από την οποία περνούσε, και είδε πόσο άσχημη ήταν, τα καταράστηκε να μαυρίσουν.

© photography & Text : hikingexperience.blogspot.gr

 

 

 


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη